Zoeken in deze blog

Translate

dinsdag 4 juni 2013

Staatsgeheim

Dit najaar is het vijftig jaar geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy werd vermoord. Dit zal ongetwijfeld nog de nodige aandacht krijgen later dit jaar, aangezien voor velen de moord op de Amerikaanse president geldt als het hoogte-of dieptepunt van de wereldgeschiedenis van de 20e eeuw.

Summary
Recent research by local Dallas station WFAA has unearthed an interesting state secret: the existence of the remains of Trauma Room 1. This was the original hospital room in Parkland Memorial where President John F. Kennedy was treated after his murder in Dallas on November 22, 1963.

Documentaire


Eerder berichtte ik al eens over de documentaire Lost JFK Tapes waarin vrij uitgebreid de gebeurtenissen na de moord worden gereconstrueerd. Deze docu spitst zich deels toe op wat er allemaal precies is gebeurd in het Parkland Memorial ziekenhuis in de uren volgend op de aanslag. Recent is zelfs nog nieuw beeld opgedoken van de president tijdens een concertbezoek aan de vooravond van de moord.Ziekenhuis


Ook inzake het ziekenhuis blijkt nog niet het laatste woord gezegd. Onlangs is namelijk gebleken dat het Amerikaanse nationale archief de operatiekamer of Trauma Room 1 bewaart; over context gesproken!
De operatiekamer werd formeel in 1973 afgebroken tijdens verbouwingen. Sinds de gebeurtenissen eind 1963 was zij niet langer meer in gebruik en zelfs afgesloten voor personeel en het publiek.

De afgesloten traumakamer.
Op 1 oktober 1973 kwamen de bouwvakkers en braken de ruimte stuk voor stuk af waarbij alles in vaten werd gestopt. Ook de apparatuur werd meegenomen. Wat tegenwoordig nog rest is een plaquette op de muur - althans zo werd tot voor kort gedacht.

Museum, bibliotheek of archief?


De restanten werden in 1973 eerst aangeboden aan het Smithsonian Institution, het museum dat de belangrijkste landelijke collectie heeft m.b.t. tot de Amerikaanse geschiedenis. Vervolgens kwam de John F. Kennedy Library, de presidentiĆ«le bibliotheek, aan bod. Officials aldaar bleken niet zo gediend van deze nalatenschap, zo blijkt uit onlangs vrijgegeven correspondentie, mogelijk op instigatie van de familie.
Die correspondentie wordt bewaard te College Park, Maryland namens de National Archives. Hier worden ook enkele van de meest memorabele artefacten inzake de moord bewaard zoals het geweer van Oswald, de camera van Zapruder en het overhemd en stropdas (merk Christian Dior) van de president.

Het bebloede overhemd van president Kennedy.

Het archief bleek uiteindelijk als enige wel interesse te tonen. Allereerst vanwege de historische waarde, maar daarnaast ook om te voorkomen dat derden er mogelijk commerciƫle bedoelingen mee konden hebben.

Bewaren of niet?


Van 1973 tot 1988 werden de restanten eerst bewaard in een depot van het archief te Fort Worth. In 1988 werd gesuggereerd dat er geen goede reden was om dit nog langer te bewaren. De historische waarde bleek toch eigenlijk minder dan gedacht, maar er alsnog afstand van doen bleek toch ook vrij lastig (op deze bewaarparadox hoop ik binnenkort elders terug te komen).
Na 34 jaar aldaar bewaard te zijn werden de spullen in 2007 naar een nieuwe, ondergrondse locatie gebracht in Lenexa, Texas. Hier liggen ze nog altijd: als staatsgeheim.

Staatsgeheim


De traumakamer werd destijds te koop aangeboden voor $2.637,48 en uiteindelijk voor duizend dollar door de overheid aangekocht. Deze aankoop wordt overigens betwist: volgens de National Archives is er sprake geweest van een gift.
Maar in hoeverre behoort het bewaren van een operatiekamer uit een ziekenhuis tot de taken van een archiefdienst?
"They are not Federal records and have never been accessioned into the National Archives as archival records. The materials have never been treated as records of either the Warren Commission or the House Select Committee on Assassinations, and they are not considered assassination records under the President John F. Kennedy Assassination Records Collection Act. For these reasons, the materials are not subject to the Freedom of Information Act or any other statutory right of access."
Omdat het geen archiefstuk is, valt het ook niet onder de archiefwet en is het staatsgeheim. Met andere woorden: de spullen worden dus wel bewaard, maar zijn niet raadpleegbaar.

                       

Plaats van herinnering


En binnenkort komt daar wellicht nog de plaquette bij want er zijn vergevorderde plannen voor nieuwbouw van het ziekenhuis tegenover de huidige locatie. Dan is ook de herinnering aan de plaats van herinnering op zijn beurt weer deel van de geschiedenis geworden.
Of zou er soms gewoon een ander bordje komen op de nieuwe locatie met als tekst 'For Original Site Trauma 1, see opposite this building.'? Of toch het huidige bordje, met een aanvullend bordje als extra uitleg ('This plaque was taken from the original building housing Trauma 1.')? Wie weet.


Gerelateerde blogs:
JFK revisited: Dallas 22 november 1963
Moord en openbaring


Bronnen:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2330674/Kennedy-assassination-How-emergency-room-JFK-died-demolished-stored-secret-underground-bunker-years.html
http://www.wfaa.com/jfk/Parklands-JFK-treatment-room-locked-away-as-a-state-secret-208705441.html
http://www.nytimes.com/2013/04/12/arts/design/a-presidents-death-recalled-in-artifacts.html?pagewanted=all&_r=0

Geen opmerkingen: