Zoeken in deze blog

Translate

zondag 1 augustus 2010

Onthullingen 2: Peter Mandelson


Memoires zijn de traditionele manier van bekende mensen om een kijkje in de keuken te geven van hun voormalige leven. Hier kunnen zij tevens 'hun' kant van de waarheid belichten.
Half juli zorgde Peter Mandelson in Engeland voor veel sensatie door de publicatie van The Third Man. 'Mandy' heeft, behalve een reeks van hoge (regerings)functies, vele bijnamen waaronder de Prince of Darkness. Tegenwoordig is ie tevens Lord Mandelsohn of Foy and Hartlepool.

Een en ander ging uiteraard gepaard met een uitgekiende mediacampagne (o.a. voorpublicatie in The Times), waarin ook nader op zijn (ijdele) imago werd ingegaan. Bekijk het promotiefilmpje:

http://www.youtube.com/watch?v=0YiqnJDrmTM

Enige tijd terug stond er ook een schaamteloze foto in een Engelse krant van Mandy bij zijn favoriete 'deli' (delicatessenzaak): Nonna's in Camden. De foto stond bij een interview met hem in The Sunday Times Magazine van 27 september 2009 - helaas niet reproduceerbaar [degene die deze voor mij digitaal weet te verkrijgen, mag een onderwerp voor een volgend blog kiezen]. Voor een desondanks interessante beschrijving van de foto:

http://www.thefreelibrary.com/Hartlepool+it+ain't+...portrait+of+Lord+Mandy+in+his+deli+element-a0208561283

Mandelson geeft in het boek vooral inzicht in de permanente staat van 'political infighting' binnen de Labour-partij. Hij is daarvoor, samen met Alastair Campbell, een van de meest aangewezen personen. Mandelson wordt verantwoordelijk geacht voor de hele opzet van New Labour: het weer verkiesbaar maken van het oude Labour, na jaren van socialistisch dogmatisme in de jaren zeventig en tachtig.

Met de snelle publicatie van zijn eigen memoires (het boek zou in vijf weken geschreven zijn), probeerde Mandelson tevens de wind uit de zeilen te nemen van de memoires (een autobiografie getiteld The Journey) van Tony Blair die binnenkort (begin september) verschijnen. Geruchten gaan zelfs dat Blair zou hebben geprobeerd via de uitgever eerdere publicatie van het boek van Mandelson te voorkomen. Blair heeft overigens recent aangekondigd dat de niet onaanzienlijke opbrengsten gaan naar een organisatie die Britse gewonde militairen helpt met revalidatie. Dit werd door sommigen als 'blood money' afgedaan.
De memoires van Mandelson worden door de recensenten in ieder geval beschouwd als een duidelijke afrekening met Blair in het bijzonder. En als verdere reactie heeft ook Gordon Brown bekend gemaakt met memoires te komen in november, maar erg spannend (laat staan onthullend) zullen deze hoogstwaarschijnlijk niet zijn; ze gaan vooral over de financiƫle crisis.

Hoewel de memoires van Mandelson binnen de Labour-partij voornamelijk als indiscreet en prematuur zijn afgedaan, hebben ze wel degelijk grote historische waarde. Ter onderstreping van 'zijn' waarheid organiseerde Mandelson tevens een aparte bijeenkomst met journalisten, waarin zij inzage kregen in een aantal onderliggende documenten - een nieuwe manier van waarheidsvinding. Op televisie schijnt het zelfs al voorgekomen te zijn dat Alastair Campbell sms'jes van andere Labour-prominenten heeft laten zien.

Bekijk de documenten:

http://tweetminster.tumblr.com/post/819165443/pre-1997-source-material-from-peter-mandelsons-the

Enig rumoer ontstond er nog kort vanwege enige passages over prins Charles, de immer wijfelende prins van Wales. De BBC op haar beurt kwam onder vuur te liggen omdat het een vrijwel kritiekloos platform bood op radio en televisie ter promotie van het boek. De BBC is de afgelopen jaren al vaker beschuldigd van een (te) pro-Labour standpunt. Als reactie op de kritiek, verklaarde presentator Jeremy Clarkson daarom kort en bondig: 'Don't buy it'.

En, goed nieuws voor Nederland: Mandy blijkt zeer te spreken over Euro-commissaris Kroes! Zie de reportage van NOVA:

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7958/Peter+Mandelson%3A+The+Third+Man/#

Geen opmerkingen: