Zoeken in deze blog

Translate

zondag 5 december 2010

De macht van het woord

Afgelopen week werd er in twee verschillende documentaires hetzelfde boek aangehaald, The Power of Positive Thinking, van Norman Vincent Peale en dat zet een mens toch al gauw aan het denken. De ene docu ging over onroerendgoed-magnaat Donald Trump; de ander over het achtervolgen van de Amerikaanse droom in de 20e eeuw.
Peale (1898-1993) begon zijn carrière als predikant bij de methodisten maar stapte al gauw over op de Reformed Church en werd pastor van de Marble Collegiate Church te Manhattan. Hier in New York begon hij naast de kerk tevens een psycho-therapeutische kliniek samen met een psychoanalist.



Het boek verscheen in 1952 en is sindsdien ca. 5 miljoen maal over de toonbank gegaan, ook al doen daar wat conflicterende cijfers de ronde over. In zekere zin ligt het boek daarmee aan de wieg van de hele industrie der latere zelfhulp-boeken, waar in de Verenigde Staten miljarden in omgaan. 'Empowerment' of zelfrespect is zodoende een sleutelwoord geworden in de Amerikaanse geschiedenis, zeker in de tweede helft van de 20e eeuw. Beluister Peale over en uit zijn boek:




Uiteraard is het boek niet zonder criticasters: Peale was namelijk ook helemaal geen beroepspsychiater. Zoals altijd met kwesties van geloof, in dit geval in jezelf, moet je erin geloven; de bewijskracht is flinterdun. Peale gebruikte daarom bekende technieken van zelfhypnose of autosuggestie.
Het zakenleven legde in ieder geval graag zijn oren bij hem te luister. Het gevolg van deze positieve denkkracht was tenslotte een uitstraling van optimisme en succes, een van de pijlers van de Amerikaanse droom. Toepasselijk genoeg verscheen er ook een boek over hem getiteld God's Salesman.


Of het boek ook een echte aanrader is durf ik eigenlijk niet te zeggen; zelf heb ik het in ieder (nog) niet gelezen en twijfel daar ook sterk aan. Ik sta meestal wat wantrouwend tegenover dit soort boodschappen en boodschappers van indoctrinatie. Ik geloof liever in de onafhankelijkheid van de geest. Maar wie iets over Amerika in de 20e eeuw wil leren kan, naast de Bijbel, bijna niet om dit boek heen.

Geen opmerkingen: