Zoeken in deze blog

Translate

maandag 22 juli 2013

Koninklijke geboorte-tradities

Vanmiddag om om 04.24 (17.24) is de nieuwe Britse troonopvolger geboren. Het nieuws werd pas iets na half tien in de avond vrijgegeven. Sinds 1894 zijn er niet meer drie troonopvolgers in lijn tegelijk in leven geweest, ter onderstreping van de populariteit van de erfelijke monarchie in Groot-Brittannië. De jongen zal titulair als prins van Cambridge door het leven gaan.

Traditioneel


William en Kate wilden niet dat het nieuws op enigerlei wijze via de social media zou uitlekken maar eerst op een meer formele en  traditionele manier zou geschieden. Als eerste wordt in dit geval de monarch telefonisch ingelicht, gevolgd door de premier en andere familieleden.

Ministeriële aanwezigheid


De aanstaande ouders werden in dezelfde ruimte ingeboekt (de privé Lindo vleugel) van het St Mary's Hospital te Paddington als waar William is geboren.
Met een andere traditie is daarentegen gebroken. Tot vrij recent was het eeuwenlang gebruikelijk dat de Britse minister van Binnenlandse Zaken (of eventueel een andere minister) bij de geboorte aanwezig was. Dit om de koninklijke legitimiteit ervan te verzekeren. Behalve regeringsleden, waren er ook vaak andere getuigen aanwezig.
Deze traditie gaat terug tot de geboorte van een zoon van Jacobus II in 1688. Vanwege diens katholieke gezindheid, werd de bevalling door politici en publiek met argusogen bekeken. Het gerucht ging zelfs dat de baby via een beddepan de kamer in zou zijn gesmokkeld.
De huidige koningin is de laatste bij wie kabinetsaanwezigheid in 1926 nog daadwerkelijk gebeurd is. Tot in de 19e eeuw stonden ministers zelfs tot in de kraamkamer, later in een aanpalende wachtruimte. Koning George VI vond dit echter maar niets en bovendien zonder wettige basis. Bij de geboorte van prinses Margaret in 1930 ging het ook min of meer mis. Enkele weken voor de geboorte van prins Charles in 1948 schrapte hij daarom de maatregel.

Document


Een andere traditie is de officiële aankondiging. Een auto met het officiële document rijdt onder politie-escorte van het ziekenhuis naar Buckingham Palace. Het document, getekend door aanwezige artsen waaronder de beide koninklijke gynaecologen Marcus Setchell en Alan Farthing, wordt bij de ingang van de Privy Purse (de secretarie) naar binnengebracht om ingelijst te worden.

De aankondiging van de geboorte van prins William in 1982.
Binnen enkele minuten staan Elsa Anderson, perssecretaresse van de koningin, en een lakei op het voorplein bij het hek. Op een gereedstaande ezel (die ook voor de geboorte van William is gebruikt) wordt het document bevestigd.


Vorm en inhoud


Het document bevat weinig nieuws behalve het tijdstip en de sexe; veel meer staat er niet op, dit in tegenstelling tot wat de Volkskrant beweert. Tevens is het ondertekend door vier koninklijke artsen en staat het op officieel briefpapier van het koninklijk paleis en is het dus niet zomaar 'een stuk papier'.
Eerder in de 20e eeuw werden koninklijke aankondigingen van dood of geboorte nog fysiek (met inlijsting) aan de paleishekken bevestigd. Bovendien waren ze toen ook handgeschreven. Tegenwoordig geldt dit alleen nog het tijdstip, de handtekeningen en de datum: voor het overige is de akte vantevoren opgesteld.


De handgeschreven geboortenotitie van prins Andrew in 1962.

Gerelateerde blogs:
Amerika kiest: 2012

Geen opmerkingen: