Zoeken in deze blog

Translate

dinsdag 23 juli 2013

Prince Whatever of Cambridge

Tijdens het verlaten van het ziekenhuis vanavond rond 20.15, liet prins William zich ontvallen dat het echtpaar nog steeds aan een naam werkt voor de derde Britse troonopvolger in lijn: de prins van Cambridge.

Namenlijstje


Dit mag enigszins verrassend worden genoemd gezien de ruime bedenktijd van negen maanden. Hieruit blijkt alvast dat er duidelijk nog wordt getwijfeld. Tegelijk past dit in het scenario dat men vantevoren, bij wijze van verrassing, ook de sexe van de boreling niet wilde weten.
Bij de geboorte van prins Charles in 1948 had de echtgenote van prinses Elizabeth, de Duke of Edinburgh, wel een lijst met jongens-en meisjesnamen klaarliggen. De namen van de huidige troonopvolgers, zowel prins Charles in 1948 als die van prins William in 1982, kwamen destijds als een grote verrassing.
Sinds de geboorte eergisteren zijn bij de gokkantoren de zogeheten 'odds' voor George aanzienlijk groter geworden.

William


In het geval van prins William waren de traditionele namen Edward, James en Charles zwaar favoriet bij de bookmakers. Meer algemeen gold George als een veilige keuze. Maar het werd dus na een week van interne strijd William Arthur Philip Louis.
Charles liet zich ontvallen dat hij in dat opzicht gewonnen had met een meer traditionele naam waarbij waarschijnlijk vooral de eerste koning, Willem de Veroveraar (1066-1087), model zou hebben gestaan. Zijn vrouw, prinses Diana, zou meer hebben gevoeld voor een moderne naam als Oliver.

Naamkeuze


In principe zijn de ouders vrij in hun naamkeuze. Maar enig overleg binnenshuis lijkt toch onvermijdelijk en traditie daarbij al evenzeer.
Bij de doop van prins Charles in 1948 werden de namen Charles Philip Arthur George weliswaar gekozen in overleg met de koning en koningin. De naam Charles zou door prinses Elizabeth en haar echtgenoot 'om persoonlijke en particuliere overwegingen' zijn verkozen
Van prins William en Kate wordt, gelet op hun persoonlijke conservatieve voorkeuren, verwacht dat ze meer traditionele namen zullen kiezen. De moeder van Kate verklaarde vandaag overigens in dat opzicht geen eigen suggesties te hebben gedaan.Tijdspad


Van een geboorte dient men in Groot-Brittannië binnen 42 dagen aangifte te doen; daarna volgt een boete. Bij de doop van prins Charles kwam een ambtenaar van de Burgerlijke Stand van Westminster 's ochtends met het register naar het paleis.
In het geval van prins William duurde de naamgeving uiteindelijk een week en dat is ook nu de verwachting. De koningin verklaarde eind vorige week al ongeduldig te worden bij het uitlopen van de zwangerschap van Kate vanwege haar geplande zomervakantie te Balmoral, die eind deze week ingaat. Voor haar vertrek zal de knoop dan ook definitief moeten worden doorgehakt.

James


De naam James zou om historische en politieke redenen een goede keuze zijn. Beide koningen James waren in de 17e eeuw zowel koning van Engeland als van Schotland. De landen waren van 1603 tot 1707 in een personele unie verenigd, om daarna samen verder te gaan als Groot-Brittannië.
In het afgelopen decennium heeft devolutie de samenhang van het koninkrijk doen afbrokkelen en volgend jaar zal op 18 september een referendum in Schotland worden gehouden over onafhankelijkheid.
Tevens is het een goede bijbelse naam en ook de broer van Kate heet zo.

George


De naam George zou vooral een (stille) wens van de huidige koningin zijn. Haar vader was George VI, wiens reputatie alsmaar groeiende is. Inmiddels geldt hij als de meest heilzame Britse monarch van de 20e eeuw, mede omdat hij de monarchie redde na het debacle met het aftreden van zijn broer Edward VIII in 1936.
Ook Charles zou zijn grootvader graag beter hebben willen leren kennen. George is daarmee vooral een hele veilige keuze.

Henry


De naam Henry is historisch evenzeer verantwoord, maar ligt politiek wat gevoeliger. Vanaf de middeleeuwen is er een hele reeks Henry's geweest, met de koningen Henry V, VII en VIII (1509-1547) als meest vooraanstaande.
Maar de laatste, hoewel als historisch figuur bij het publiek nog altijd erg populair, is tevens vrij controversieel: de door hem doorgevoerde scheiding tussen kerk en staat veroorzaakte een godsdienstoorlog in Engeland tussen katholieken en protestanten die bijna anderhalve eeuw lang aanhield.
De tweede zoon van kroonprins Charles heet daarentegen reeds Henry, ook al wordt hij door iedereen Harry genoemd.

Doopnamen


En dan zijn er nog de doopnamen. De traditie van een hele reeks voornamen (4 à 5) dateert van de Hanoveriaanse tijd.
De doopnamen zijn in zoverre belangrijk omdat de prins bij een eventuele troonsbestijging een van deze vier namen mag kiezen. Sinds koningin Victoria heeft geen koning (m.u.v. George VI) de naam gevoerd waarbij hij daarvoor genoemd werd.
De tweede en derde naam liggen dan ook vrijwel vast: Charles Philip, respectievelijk naar de vader en grootvader. Ook de vierde en eventuele vijfde naam zullen volgens traditie worden ingevuld door middel van verwijzingen naar personen uit het koninklijke verleden als persoonlijke rolmodellen.

Richard of Albert?


De vrije naamkeuze van de ouders geldt dus in wezen slechts één doopnaam, zij het wel de belangrijkste. Zelf denk ik dat Richard of Albert de beste kans maken.
De figuur van Richard II leeft nog altijd voort dankzij Shakespeare en Richard III heeft recent aan glans gewonnen door het vinden van zijn lijk (weliswaar onder een parkeerplaats). Prins Albert was in de 19e eeuw als echtgenoot van koningin Victoria een modelvader en George VI heette voor zijn koningschap Albert.

Nawoord d.d. 24-07-2013

Vanavond om kwart over zeven zijn de drie doopnamen bekend gemaakt: George Alexander Louis.


Gerelateerde blogs:
Koninklijke geboorte-tradities
Modieuze modes bij een koninklijk huwelijk
De politieke neutraliteit van prins Charles


Bronnen:
Het vrije volk; Nieuwsblad van het Noorden d.d. 28-06-1982
De Telegraaf 29-06-1982.
Limburgsch Dagblad 15-12-1948
Leeuwarder courant 15-12-1948

Geen opmerkingen: