Zoeken in deze blog

Translate

woensdag 26 mei 2010

Privacywatch: deel 3


Nederland

Op donderdag 21 mei verscheen een rapport van het Rathenau Instituut, ingesteld namens het Ministerie van Onderwijs ten behoeve van onderzoek en debat over wetenschap en technologie, over het beheer van de digitale identiteit getiteld Check in / Check uit. De digitalisering van de openbare ruimte. Lees het persbericht:

http://www.rathenau.nl/nieuws/nieuwsberichten/2010/05/ov-chipkaart-de-tomtom-google-streetview-big-brothers-of-little-sisters.html

Volgens sommige aanwezigen bij de boekpresentatie gaat het om louter om onschuldige bedrijfsinformatiesystemen die (ook) ten gunste van de reiziger zijn; enige zorg om privacy is volgens hen 'spastisch' en ondertussen moet er vooral worden doorgegaan. Anderen zien niet één Big Brother, maar vele little sisters - dit vanwege de privatisering, met als gevolg dat de overheid de greep verliest.

Eerder die week werd in de Tweede Kamer de introductie van de OV chipkaart weer eens behandeld. De veilige opslag van gegevens, ondere andere het bewaren van de reisgegevens voor een periode van 7 jaar (ten behoeve van politie en justitie), was het onderwerp van diverse moties. Kamerlid Aptroot (VVD) stelde oa. een bewaringstermijn van slechts 2 maanden voor, strenger zelfs dan het College Bescherming Persoonsgegevens. Lees het Kamerverslag van 19 mei:

http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/plenaire_vergadering_19_mei_2010.jsp

Diezelfde week was er ook al bezorgdheid over een datalek van de OV-site. Lees meer hierover:

http://webwereld.nl/nieuws/66024/groenlinks-eist-meldplicht-na-datalek-ov-site.html

'Vuilnisbakkenjournalistiek'

Het doorwroeten van de vuilniszakken van D66 politicus Alexander Pechtold en vice-premier Rouvoet(een stunt van het blad Binnenhof, een eenmalige uitgave van HP/De Tijd) bracht slechts een kleine mediastorm teweeg, maar geen schokkende gegevens die zijn campagne wellicht wat hadden kunnen opschudden. Als tegenreactie leegden enkele medewerkers van Propria Cures op hun beurt de vuilniszaken van journalist Jan Dijkgraaf. Qua journalistiek uiting, of wat daarvoor moet doorgaan, volgde het op het Telegraaf-interview met de enige overlevende van de Libië-ramp. Eventuele zorgen over de privacy, gingen in deze gevallen al gauw over de grenzen van de journalistiek. Lees de ingezonden brief van Henri Beunders in de NRC over riooljournalistiek:

http://www.nrc.nl/opinie/article2547192.ece



Engeland

In Engeland kondigde de nieuwe coalitieregering vorige week een indrukwekkend hervormingsprogramma aan, de grootste politieke hervormingen sinds 1832. Op het gebied van de privacy telt het een aantal opvallende speerpunten:

- er komt geen nieuwe identiteitskaart met essentiële gegevens over de houder (tegen dit project van Labour bestond maatschappijbrede kritiek)
- er komt geen nieuw biometrisch paspoort
- er komen strengere regels voor de vele bewakingscamera's op straat, in het openbaar vervoer en elders [Engeland heeft de dichtste bewakingscamera's ter wereld]
- DNA profielen van verdachten die door de politie worden aangehouden maar niet schuldig worden bevonden, zullen niet worden bewaard
- scholen mogen niet langer zonder toestemming van de ouders vingerafdrukken van kinderen afnemen

Dit alles in een poging het individu zijn vrijheid terug te geven. Engelsen geven hoog op van hun civil liberties en voelen zich ongemakkelijk met de opkomst de afgelopen jaren van de 'nanny-state' (zoals men Big brother meestal aanduidt), de alziende en regulerende staat. Nieuws over de voorstellen was al een week eerder uitgelekt en geeft wat meer toelichting op de achtergronden van de diverse projecten:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/election_2010/8679072.stm

In de Queens Speech, de 56e troonrede van de huidige koningin, van gisteren werd dan ook een Freedom (Great Repeal) Bill aangekondigd naast o.a. nog een Identity Documents Bill.

Privacy wereldwijd

Na problemen met censuur in China eerder dit jaar, zit Google opnieuw in de problemen - ditmaal in Europa, waar de autoriteiten toch al geen groot liefhebber zijn van het Amerikaanse bedrijf.
Google maakte bekend 'per ongeluk' data te hebben bewaard van particuliere draadloze netwerken tijdens opnamen voor Google Streetview. De opnamen zelf hebben tot diverse ludieke acties geleid, waaronder een Engels dorpje dat de toegang weigerde, maar ook rechtszaken wegens herkenbare personages op filmbeeld.

http://www.businessweek.com/news/2010-05-18/google-faces-german-deadline-on-street-view-data-update1-.html

De grootse social networking site Facebook (400 miljoen gebruikers) staat op het punt zijn privacy-regelgeving aan te passen: het moet stukken eenvoudiger worden persoonlijke gegevens te beschermen. Facebook is inmiddels een belangrijke leverancier van gegevens geworden aan externe, commerciële partijen. Na een barrage van klachten en crisisbesprekingen, is het bedrijf eindelijk overstag gegaan nadat het in december 2009 al een halfhartige poging had gedaan. In de praktijk bleek het echter veels te moeilijk om gegevens afgeschermd te houden.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/10167143.stm


Themafilms: 'Onze hele wereld ligt opgeslagen in computers'



En, terwijl ik dit schrijf, kijk ik naar The Net (1995): de actiethriller is al langer onder ons, maar dit is een van de eerste films over wat er allemaal fout kan gaan met iemands digitale identiteit. In 1998 volgde onder andere Enemy of the State.



In 2002 verscheen de eerste film in The Bourne Identity trilogie. Voor andere voorbeelden, houd ik mij aanbevolen.

Geen opmerkingen: