Zoeken in deze blog

Translate

maandag 15 april 2013

Wie is er belangrijker: Justin Bieber of Anne Frank?

Justin Bieber is een Canadees kindsterretje (inmiddels 19 jaar oud). De afgelopen maanden is hij bijna dagelijks in het nieuws wegens irrationele gedragsuitingen op zijn wereldtournee. Anne Frank was een joods meisje dat in de Tweede Wereldoorlog in onderduiking in Amsterdam woonde en een dagboek bijhield.

Summary
Last Friday, Justin Bieber visited the Anne Frank Museum. His comments in the guestbook caused widespread international condemnation. Dutch media were initially slow to react. The museum still justifies his visit in a comment this morning. This incident follows earlier criticism on the way it handles the legacy of Anne Frank.

Bieber in Nederland


Vrijdagavond bezocht Bieber het Anne Frank Huis, zo berichtten zij op hun Facebook-pagina.


Yesterday night Justin Bieber visited the Anne Frank House, together with his friends and guards. Fans were waiting outside to see a glimpse of him. He stayed more than an hour in the museum. In our guestbook he wrote: "Truly inspiring to be able to come here. Anne was a great girl. Hopefully she would have been a belieber." Tonight Bieber will give a concert in Arnhem in the Netherlands.

Uitspraak


In het afgelopen weekend buitelden de internationale media over elkaar heen vanwege zijn 'a belieber' commentaar. Dit is de term waaronder zijn volgelingen ook wel bekend staan (hij kent nogal uitgesproken voor-en tegenstanders).
Het was de egomanie ten top meenden de meeste media en toegevoegde commentaren. Interessant genoeg meldde het museum tussentijds dat de woorden van Bieber 'authentic' waren. Het wachten is eigenlijk alleen nog op een foto van de betreffende pagina uit het gastenboek of zou dat inmiddels te gevoelig liggen?

Nederland


De Nederlandse media, zoals de Telegraaf, reageerden in eerste instantie nogal luchtig op het nieuws: alleen het bezoek zelf was eigenlijk nieuws. Pas ruim een dag later, na de internationale storm, kwam er wat meer aandacht in de landelijke media over het commentaar: een popster die hoopt dat een andere, overleden beroemdheid fan van hem zou zijn geweest. Aandoenlijk, onhandig of gewoon erg dom?
Nu was Anne Frank een puberend jong meisje - de ideale doelgroep dus - al lijkt zij vooral in filmsterren en kunst geïnteresseerd te zijn geweest. Over haar muzieksmaak is mij niets bekend.

Reactie Anne Frank Huis


Interessant is inmiddels ook de reactie vanmorgen van het museum zelf:

The Anne Frank House was pleased to welcome Justin Bieber to the Anne Frank House last Friday. We think it is very positive that he took the time and effort to visit our museum. He was very interested in the story of Anne Frank and stayed for over an hour. We hope that his visit will inspire his fans to learn more about her life and hopefully read the diary.

Men rept, kortom, met geen woord over de ophef of rol rondom het bezoek of het misplaatste commentaar en verdedigt hem zelfs ('hij bleef meer dan een uur').
Daarmee diskwalificeert ook het Anne Frank Huis zich. Zij tonen daarmee aan er in feite alles voor over te hebben om publiciteit te genereren ('lees vooral ook het boek').

Kritiek op Stichting


De Anne Frank Stichting is al wel vaker bekritiseerd om de niet-wetenschappelijke uitbating van het gedachtegoed van Anne Frank, zoals in 2009 nog uitvoerig door Jolande Withuis. Alles wordt aan mogelijk racisme opgehangen als thema om Anne Frank maar actueel te houden. Het museum is bijvoorbeeld ook erg trots op de rij met wachtenden als een soort van statussymbool, zo blijkt uit hun Facebook-pagina ('our famous queu').



Kastanjeboom


Eerder deze eeuw was er nog de hele affaire rondom de rotte kastanjeboom en het behoud ervan namens een andere stichting met behulp van een stalen constructie. In 2010 waaide de boom alsnog om; er waren toen zelfs plannen om de stukken te verkopen.
De 150 jaar oude boom figureert slechts driemaal in het dagboek maar had inmiddels, mede door de connectie met Anne Frank, de status van tastbaar erfgoed bereikt (zoals overigens wel vaker het geval is bij oude bomen).



Tussentijds was er een zaailingenproject gestart. Dit voorjaar zullen er op elf plaatsen in de Verenigde Staten, waaronder het WTC herinneringscentrum, stekjes worden geplant. Ook veel joodse scholen in Europa hebben eerder al een stekje gekregen.

"We weten dat de boom een teken van hoop was voor Anne Frank die niet naar buiten kon,'' aldus directeur Yvonne Simons van het Anne Frank Center. "Voor ons zijn de bomen een symbool van hoop, groei en vernieuwing.''

Uit slechts een van de drie dagboekcitaten blijkt iets van enige hoop, en dan vooral over de vrije natuur (blauwe lucht en vogels); Anne bleek zelfs niet geïnteresseerd in de natuur volgens haar vader. Men wil aldus de herinnering aan Anne Frank levend houden en tolerantie promoten. Ten koste van alles, zo lijkt het.

Geen opmerkingen: