Zoeken in deze blog

Translate

dinsdag 31 december 2013

In bed met David Cameron

Het is en blijft een bijzondere foto en daarom alsnog de moeite waard om op terug te komen, zeker vanwege de latere gebeurtenissen.

Summary
The British prime minister David Cameron took centre stage in the world of social media on at least two occasions during 2013. This resulted in some remarkable photographic images, but without their proper contextual information bereft of any meaning.

Enscenering


Een man ligt onder een hemelbed uit te rusten met een rode koffer aan zijn voeten. Voor het bed zit een aantrekkelijke, en schaarsgeklede, dame met een glas champagne in haar hand. De foto heeft vanwege de enscenering een ontegenzeggelijke seksuele lading. Het enige merkwaardige is alleen die vreemde rode koffer op bed die ook nog eens duidelijk in de weg ligt voor een eventueel gezellig samenzijn.

Personages


Wie of wat zien wij hier eigenlijk? Allereerst: het is geen selfie, ook al lijkt dit ogenschijnlijk wel het geval.
De foto is genomen door Emily Sheffield en toont haar zuster Alice prominent in beeld op haar huwelijksdag. De kamer is de bruidssuite van een hotel (maar weinig mensen hebben tenslotte een hemelbed in huis staan). De fraaie donkerrood gelakte nagels en rode lippenstift laten zien dat er voor de kaptafel aan de make-up wordt gewerkt.Mystery guest


De beide zussen Sheffield hebben nog een oudere stiefzuster, Samantha (1971) geheten. En zij is op haar beurt de vrouw van de Britse premier. Op het bed (of eronder) ligt dus niemand minder dan de Britse premier te slapen met, inderdaad, 'a ministerial red box' aan zijn - blote - voeten.
Deze intieme familiefoto toont daarmee tevens de welhaast spreekwoordelijke onafscheidelijkheid van een Britse minister met zijn departementale correspondentie, waar hij mee opstaat en meer dan eens ook mee naar bed gaat. Volgens de Huffington Post had de premier dan ook 'a cosy cuddle with his big red box.' Wie goed kijkt, ziet dat er zelfs nog een document bovenop de koffer ligt.

G-20


De achtergrond van het verhaal is enerzijds de trouwerij van Emily Sheffield met Etienne Cadestin te Sutton-on-the-Forrest bij York op 7 september 2013. Maar anderzijds betreft het tevens de terugkeer van David Cameron na de G-20 top in St. Petersburg.
Eerder op de dag nog had Cameron notabene dezelfde ministeriƫle koffer, die ten alle tijden geacht wordt 'top secret documents' te bevatten, in de trein laten staan: een regelrechte doodzonde. Hij was even naar het buffet gelopen en had de koffer, met de sleutel erin, achtergelaten in het treincompartiment. Een mede-passagier was zo bedachtzaam om hier een foto van te maken. Volgens Scotland Yard was er niets ernstigs aan de hand; iemand van de bewakingsdienst hield voortdurend een oogje in het zeil.

Bron: Daily Mirror.

'Red boxes' 


De premier heeft overigens voor alle duidelijkheid meerdere 'red boxes': ze zijn aan de buitenkant (linkonder) genummerd en verder ook van departementale initialen voorzien. De gebruikte staat ervan vormt minstens zoveel onderdeel van de folklore.

Een medewerker van de premier draagt koffer nr. 1.

Cameron in de trein met koffer nr. 3.

Social Media


Eenmaal in het hotel aangekomen na zijn treinrit naar York besloot de premier een uiltje te knappen in de bruidssuite. Cameron staat bekend om zijn 'power naps' in de middag. De werkdag van de premier begint meestal om zes uur 's morgens.
Emily Sheffield, assistent-hoofdredacteur van de Britse Vogue, plaatste de foto vervolgens ten behoeve van familie en vrienden op Instagram. Ten tijde van plaatsing van het bericht had zij slechts 8 volgers. Zij dacht de foto alleen voor hen te plaatsen: in plaats daarvan werd dit beeld via de social media (Twitter en Instagram) duizenden malen 'geliket' en nog veel vaker bekeken. Behalve dat zij vergat de foto te verwijderen na plaatsing, had zij ook nog eens niet door dat deze tussentijds door iedereen kon worden gezien.
Het werd zodoende 'an awkward family photo', die na twee weken online alsnog van haar account werd verwijderd nadat zij het boetekleed aantrok ('I am an idiot').

Afscheidsconcert Mandela


De Britse premier zou enkele maanden later nogmaals het nieuws halen vanwege een andere opmerkelijke foto. Ditmaal betrof het een selfie (inmiddels beter bekend als de selfie van het jaar 2013) van de Deense premier Helle Thorning Schmidt samen met president Obama en premier Cameron gedurende de afscheidsceremonie voor Nelson Mandela op 10 december in het stadion te Soweto.


De Deense premier, wier naam tot dat toe internationaal gezien weinig had geklonken, staat in de Britse pers overigens met name bekend als de vrouw van de zoon van voormalig Labour-leider Neil Kinnock. Of in sommige kringen als 'Gucci Diva' vanwege haar niet onbesproken modieus gedrag.
Deze selfie werd vrijwel direct beschouwd als het ultieme bewijs van de trivialisering van het nieuws waarbij wereldleiders meer met elkaar bezig lijken te zijn dan met belangrijke gebeurtenissen. Ook Cameron moest zich in het parlement verdedigen voor zijn (bij)rol.
De maker van de foto, Roberto Schmidt, blogde later zelf dat zijn foto van de selfie een ongelukkige momentopname betrof; zo zou Michelle helemaal niet boos zijn geweest: zij had zojuist zelfs nog gelachen.
Hoe dan ook: eens te meer bewijs, dat foto's zelden lijken wat ze zijn. Het zijn in de eerste plaats verleidelijke plaatjes, maar zonder de juiste context of metadata qua betekenis vrij inhoudsloos.


Gerelateerde blogs:
Pas getrouwd? De relatie Cameron en Rutte verbeeld
Traditie Prinsjesdag: het koffertje
9/11 in fotografische context

1 opmerking:

Ingmario zei

Mooi stukje. Die foto had ik helemaal gemist.