Wikileaks bestaat al vanaf 2006 maar beleefde deze zomer pas zijn grote doorbraak. In het bijzonder vanwege een filmpje opgenomen vanuit een helicopter waarbij te zien viel hoe Amerikaanse militairen een groep onschuldige omstanders, waaronder twee medewerkers van persbureau Reuters, met hun machinegeweren te grazen namen bij wijze van represaille wegens een eerdere aanslag. Het gevolg was diverse doden en gewonden.
Openbaarheid
Meer algemeen wordt Wikileaks ook wel omschreven als een 'klokkenluiderswebsite'. In essentie gaat het hier om openbaring van overheidsdocumenten. Dit thema kent een voorgeschiedenis van ongeveer een halve eeuw: de Freedom of Information Act in de Verenigde Staten uit 1966. Deze wet is later in essentie door heel veel landen overgenomen, met als uitgangspunt dat het rechtmatig handelen van de overheid gecontroleerd dient te kunnen worden door de burger.
Het is gebruikelijk dat overheidsdocumenten standaard pas na een langere termijn (dit verschilt enigszins per land) worden overhandigd aan een archiefinstelling. Ten behoeve van openbaarheid, kunnen belanghebbenden overigens altijd om vervroegde inzage vragen.
War logs
Al een keer eerder heb ik hier geblogd over Daniel Ellsberg en de Pentagon Papers. Wat deze casus was voor de jaren zestig, is Wikileaks en zijn oprichter Julian Assange anno 2010. Tegen de oprichter zouden inmiddels al diverse arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd, overigens vanwege vermeende seksuele escapades. Met deze tactiek zou men (lees: het Pentagon) hem hebben willen belasteren onder het motto blame the messenger.
Wikileaks werd, met name in de Verenigde Staten, dan ook onmiddellijk als gevaarlijk bestempeld vanwege openbaarmakingen (over Afghanistan) die de operationele inzet der militairen zou kunnen bemoeilijken of compromitteren. De vijand weet nu bijvoorbeeld alle tactieken. Inmiddels is er ook kritiek van binnenuit gekomen; men zou zich inmiddels teveel focusen op de oorlog, ten koste van de meer algemene principes.
http://www.independent.co.uk/news/media/online/secret-war-at-the-heart-of-wikileaks-2115637.html
En nu is er dan de veel grotere ophef over de bijna 400.000 documenten omtrent de militaire inzet in Irak. Het nieuws concentreert zich vooralsnog op 3 aspecten: marteling door de Iraakse strijdkrachten; hogere aantallen burgerdoden; en overtreding van het internationale oorlogsrecht.
Sommige krantenredacties beschikten al enkele weken over de gegevens en hebben deze inmiddels o.a. verwerkt in eigen databases. Lees de uitgebreidere analyses van de zogeheten 'war logs':
http://www.guardian.co.uk/world/iraq-war-logs
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2/Home/707974052/WikiLeaks/actualiteit/index.dhtml
Nederland
Er staan ook een aantal documenten m.b.t. Nederland op de site van Wikileaks. Het betreft hier vooral stukken met een internationaal, overkoepelend karakter in het kader van de NATO, Europese Unie etc.
Verder staan er een aantal stukken op inzake de Bilderberg conferentie (een club opgericht door prins Bernhard ter bevordering van het internationale zakendoen). Deze zijn in zoverre bijzonder, dat het bestuur voor inzage in stukken jonger dan 50 jaar toestemming vereist waardoor het archief, zoals bewaard op het Nationaal Archief, praktisch gezien nauwelijks raadpleegbaar is. Bekijk de inventaris.
Een en ander heeft de reputatie van de Bilderberg conferentie in publicaties ('geheim netwerk') geen goed gedaan - tot wildere claims van een internationale machtselite met een geheime agenda en terrorisme aan toe. Zie hiervoor verder:
http://www.bilderberg.org/index.htm
Tot slot is er ook een kleine collectie over de Maharishi Mahesh Yogi en diens transcendentele meditatie (te Venlo). Kortom, nogal vrij onschuldige stukken waar we niet onmiddellijk wakker van hoeven te liggen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten