Zoeken in deze blog

Translate

woensdag 27 oktober 2010

Authenticiteit 2: beware of the Blairs!


Een opmerkelijk bericht uit Engeland: Cherie Blair is 'gesnapt' bij het verkopen van handtekeningen van haar man op eBay! Mevrouw de advocaat Cherie Booth, die aardig wat verdient in haar eentje, heeft het bericht niet ontkent. Ter verdediging werd aangevoerd dat zij op deze wijze probeerde andere handtekeningenverkopers (en hun prijzen) te ondermijnen. Er is geen sprake van aanbieders van valse Blair-handtekeningen, maar wellicht speelt dit ook nog een rol. Lees het hele bericht hier.

Behalve de handtekening, werden ook andere items verkocht zoals diverse giften van staatshoofden (lees hierover). Het verrassende van de berichtgeving vind ik dat er nergens gerept wordt van het mogelijk vervreemden van staatseigendom.
Voor de aanname van dergelijke giften gelden in het algemeen strenge regels. De Amerikaanse president bijvoorbeeld mag persoonlijk helemaal niets houden: alles is eigendom van de staat en verdwijnt later in de zogeheten Presidential Libraries.

De Blairs hebben een ongemakkelijke geschiedenis in hun relatie tot geld; zij zouden er zogezegd te veel op uit zijn. In de Engelse klassemaatschappij is dit beslist not done: aspiratie is goed, maar geld najagen beslist niet. Het beïnvloedt onder meer je oordeel van mensen.
De vakantie van de Blairs tijdens hun premierschap in Italie in een villa van premier Berlusconi in 2003 is een geruchtmakend voorbeeld. Later, in 2009, zou zij toegeven dit alleen te hebben gedaan om zo stemmen te winnen voor Londen 2012 (de Olympische Spelen).
Dan is er de uitgebreide vastgoedportefeuille, de boekdeal van beide, de inkomsten uit lezingen etc. Sinds dat ie premier af is zou Tony Blair 20 miljoen pond rijker zijn geworden in drie jaar tijd. Het weggeven van de royalties van zijn memoires aan een organisatie die militaire gewonden helpt met hun revalidatie, werd door sommigen afgedaan als 'blood money'. Tegelijkertijd is Cherie zelf een groot koopjesjager op eBay van onder meer lego.

Geen opmerkingen: