Zoeken in deze blog

Translate

dinsdag 26 april 2011

Wereldwandelen (13): de langzaamste

Het wereldwandelen werd ruw onderbroken door de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Slechts een enkeling trok zich hier niets van aan; voor sommigen werd het zelfs onderdeel van het werk. Bekend is bijvoorbeeld de mobiele campagne van generaal Paul von Lettow-Vorbeck, die gedurende vier jaar door Oost-Afrika trok en vele duizenden kilometers aflegde met zijn troepenmacht. Als enige onverslagen Duitse generaal, werd hij na de oorlog als een held onthaald.

mr. C.P. Weille: 'langzaamheids-record'

Begin augustus 1921 arriveerde te Napels volgens de Idea Nazionale ene G.P. Weille die op 13 mei 1913 vanuit Den Haag was vertrokken. Zijn voetreis leidde door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Rusland, Klein-Azië, Brits-en Ned. Oost-Indië, China, Japan en de Verenigde Staten. Vervolgens keerde hij terug naar Europa waar hij te Bordeaux aankwam. Hij zou inmiddels 39.620 kilometer hebben afgelegd.

'De reis om de wereld in 15 jaar!'

Zoals wel vaker in de berichtgeving over wereldwandelaars stuitten we op onvolkomenheden. Op 23 augustus 1907 was vanuit Den Haag namelijk de Nederlandse advocaat mr. C.P. De Weille vertrokken voor 'een groote reis te voet'. Wellicht nog opmerkelijker was het gegeven dat hij volgens de krant deze reis ondernam met vrouw en nog jonge zoon.
Zeer waarschijnlijk gaat het hier om een en dezelfde persoon. Te Den Haag werd op 19 mei 1873 Cornelis Petrus de Weille geboren. Op 16 april 1913 trouwde hij alhier met Elizabet Jantina Johanna Lamers.
Het is goed mogelijk dat Weille in 1907 alleen is vertrokken: hij was toen 24 jaar oud. In dat geval is hij tussentijds, uiterlijk begin 1913, naar Den Haag teruggekeerd om aldaar te trouwen en vervolgens met zijn bruid opnieuw te vertrekken - mogelijk bij wijze van huwelijksreis.

Route

Medio augustus 1913 was reeds 31.319 K.M. door hem afgelegd. De route was verlopen via Nederland, Duitsland, Rusland, Turkije, Oostenrijk, Hongarije, Zwitserland, Italië, Sicilië, Sardinië, Corsica en Frankrijk. Thans verbleef hij te Nimes in preparatie voor de overtocht naar Afrika. Er stonden nog 38.681 K.M. [sic] op het programma. Dit laatste cijfer moet welhaast een drukfout zijn geweest: bedoeld werd nog ruim achtduizend kilometer.
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in de zomer van 1914 zal zijn schema desondanks in de war hebben gegooid, ook al was het plan een jaar eerder om na Afrika door te gaan naar Brits-Indië, Nederlands-Indië, China, Japan, Amerika en Engeland. In dat geval zou hij grotendeels aan het strijdgewoel zijn ontsnapt.

'Deze globetrotter verzamelt op zijn reis gegevens, op de betrokken landen betrekking hebbend, welke gegevens hij later zal uitwerken en publiceeren. De reis gaat om een weddenschap.'

Het uitgangspunt van deze wereldwandeling was dus wederom een weddenschap, maar nu gekoppeld aan een studiereis. Verkenning en vergelijking van culturen was een vaker terugkerend motief onder wereldwandelaars, daarmee ook iets verradend van hun mogelijke socialistische inslag.

Weddenschap

Weille op zijn beurt was vermoedelijk een part-time wereldwandelaar die het zich kon veroorloven op jaarbasis enkele maanden vrij te nemen om zijn queste te voltooien. Zijn vrouw en of kind zullen hem waarschijnlijk slechts bij gelegenheid hierbij hebben begeleid.
De weddenschap moet in elk geval betrekking hebben gehad op de in de krantenkop gestelde termijn van 15 jaar: met een vertrek in 1907 en aankomst (?)te Napels in 1921, zou hij zich hier prima aan hebben gehouden. Daarentegen legde hij in de tweede periode (1913-1921) slechts ca. 8.000 kilometer af. Het totale aantal afgelegde kilometers ligt daarmee dichtbij een omtrek van de aarde met zo'n 40.000 kilometer!

Bronnen

Het Vaderland 05-08-1921
Rotterdamsch nieuwsblad 20-08-1913

Geen opmerkingen: