Zoeken in deze blog

Translate

maandag 17 januari 2011

Nieuw licht op Eisenhower's laatste speech 50 jaar geleden

Vandaag is het exact 50 jaar geleden dat de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower zijn afscheidsspeech hield. De speech ging over de groeiende invloed van de militairen op de politieke beleidsvorming van het land en lanceerde tevens een nieuw begrip: het militair-industriële complex.
Het thema was niet verwonderlijk gezien de militaire achtergrond van de spreker, onder andere opperbevelhebber van de Geallieerde strijdkrachten in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk de sleutelpassages uit de speech:Het bleken profetische woorden te zijn: van Vietnam in de jaren zestig naar Irak en Afghanistan in de 21e eeuw. Amerika is verantwoordelijk voor bijna de helft van de defensieuitgaven ter wereld (lees een uitgebreide bijdrage over de relatie met de militaire industrie).
Eisenhower hield het twee termijnen vol als president ook al was hij niet bijzonder populair. Hij stond er onder andere om bekend meer op de golfbaan te zijn dan elders. Dit waren echter jaren van grote voorspoed in de Verenigde Staten.

Speech: Farewell Address

De speech onderging maar liefst 29 (!) versies. Behalve een van de invloedrijkste, is het daarmee vermoedelijk tevens de meest herschreven speech ooit. Ike schaafde er al met al ruim een half jaar aan o.a. samen met zijn broer Milton.
Een aantal van de concepten - 21 om precies te zijn - dook vorig jaar op in enkele dozen in een boothuis in de staat Minnesota toebehorend aan leden van de familie Moos. Hun vader Malcolm Moos was een journalist, academicus en tevens tekstschrijver voor de president.
Het materiaal stond bijna een halve eeuw onaangeroerd in acht dozen ergens in een hoek. Op aanraden van de zuster van Moos werden de dozen nu eindelijk eens opgeruimd in de zomer van 2010. Als het aan de broer had gelegen, hadden ze er nog een halve eeuw gestaan. Lees meer over deze intrigerende vondst. Bekijk een aantal van de documenten:

http://www.eisenhower.archives.gov/Research/Digital_Documents/Farewell_Address/farewelladdress.html

Eén beroemde passage haalde het in ieder geval niet: Eisenhower had eigenlijk militair-industrieel-congressioneel complex willen zeggen. Veel congresleden zijn voor hun (her)verkiezing nog altijd vaak afhankelijk van baangaranties voor hun betreffende staat, die zij via de defensie-industrie kunnen geven.
Eisenhower wordt nu als een wijze oude man beschouwd, een van de populairste Amerikaanse presidenten van de 20e eeuw.

Geen opmerkingen: