Zoeken in deze blog

Translate

vrijdag 23 augustus 2013

Eerste koninklijke babyfoto's: de Windsors

Deze week werd de eerste officiële foto van de Britse troonopvolger prins George vrijgegeven.

Gewone familiefoto


De foto's zijn genomen door de vader van Kate: Michael Middleton. We zien een gelukkig gezin dat (speciaal Kate) een duidelijke band heeft met de fotograaf. Dit gezinsbeeld past in de traditie van de Britse koninklijke familie een normale 'middle class' familie te maken. De foto's zijn genomen in de tuin van de Middleton's te Bucklebury.


Zijn de beelden geslaagd te noemen? Iets te veel een gewoon familiekiekje voor een eerste officiële foto, zo luidde de kritiek. Het maakt het geheel niet bepaald tot een historisch portret: het beeld is niet helemaal scherp en de achtergrond is overbelicht. Ook de baby, wiens gezicht niet helemaal valt te zien, komt niet goed in beeld.
Opmerkelijk aan de foto is de geslaagde combinatie van mensen met baby's en dieren; deze dubbele opgave is zelfs voor professionals niet eenvoudig. Een zwarte cocker spaniël luisterend naar de naam Lupo hoort er duidelijk ook bij. Dat geldt minder voor een andere hond: de golden retriever Tilly van de Middletons ligt achter hen en houdt zich meer afzijdig.
Het geheel suggereert een losheid en moderniteit die kan worden geplaatst binnen de 'weg van traditie' stijl van William en Kate, die de zaken graag op hun manier willen doen. Toch is dat al langer het geval bij officiële eerste babyfoto's van de Windsors.

Prins William


Voor prins William in 1982 werd wederom een familielid gevraagd maar tegelijk iemand die een professioneel fotograaf was: Lord Snowden. De baby (een maand oud) vormt qua compositie ditmaal duidelijk de focus, al zijn we nu misschien eerder geneigd naar de inmiddels overleden prinses Diana te kijken. Tevens is de baby wakker en slaapt niet, zoals prins George, waardoor bijvoorbeeld diens ogen ook goed zijn te zien. De locatie is te Kensington Palace.Prins Charles


Voor Charles werd op zijn beurt in 1948 de bekende societyfotograaf Cecil Beaton gevraagd. De foto is dan ook veel meer een kunstwerk qua belichting en compositie. Dat de baby ons rechtstreeks aankijkt, is een meesterzet. Hoe zou dat gelukt zijn?
Daarentegen ziet prinses Elizabeth, hoewel blij, er iets te netjes uit om een gewone moeder te zijn; ze lijkt eerder een visiterende tante, dan dat dit nu haar eigen baby is (Charles is dan 1 maand oud).


Prinses Elizabeth


Kijken we nog verder terug naar 1926 (de geboorte van prinses Elizabeth) dan lijken de ouders eerder bezorgd dan blij. De Duke of Yorke bestudeert met lichte verwondering de kleine babyhandjes. Die zorgzaamheid is ook waar zij algemeen om bekend stonden. Maar vanwaar die kale ruimte, met zoveel paleizen in de aanbieding?


Het bioscooppubliek werd dan ook een iets bredere (en glamoureuzer) blik gegund in het geboortehuis en de babykamer.

Gerelateerde blogs

Binnenkort deel 2: de Oranjes

Geen opmerkingen: