Zoeken in deze blog

Translate

maandag 5 augustus 2013

Marilyn Monroe: ,,Ik houd van mannen!"

De actrice Marilyn Monroe stond in 1956 op het hoogtepunt van haar carrière. Dagblad de Telegraaf kopte op 21 april van dat jaar met: 'Populairste vrouw van de wereld'. Zes jaar later, op 5 augustus 1962, overleed zij: ze werd slechts 36 jaar oud.

Nieuws

Deze zomer is zij weer volop in het nieuws, eens te meer het bewijs dat zij de populairste vrouw ooit is - ook nog een halve eeuw na haar dood. Eerst was er de veiling eind juli van het archief van Milton Greene, haar favoriete fotograaf, waaronder 3.700 foto's en negatieven met Marilyn Monroe. De collectie bracht in totaal $1.8 miljoen op.
Binnenkort komt er nog een veiling met foto's van de recent overleden fotograaf Bert Stern, vooral bekend vanwege haar laatste fotosessie. En er is een nieuw boek over haar affaire met JFK die haar mogelijk dichter in het Witte Huis bracht dan gedacht.

Korea-oorlog

Tevens is er binnenkort een veiling van een privé-collectie met foto's vanachter de schermen van haar bezoek aan Korea in 1954, waarvoor zij haar huwelijksreis met Joe di Maggio onderbrak. Het bezoek bracht enkele Nederlandse kranten tot de gedenkwaardige kop: ,,Meer blondjes aan het Koreaanse front". De uitspraak was overigens van Anna Rosenberg, de Amerikaanse vice-minister van Defensie belast met personeelsaangelegenheden die zelf ook diverse malen het front bezocht.
,,Zend ons Marilyn Monroe", riep een GI. ,,En dat is het enige dat ik als verzoek gehoord heb sedert ik hier ben." aldus mevrouw Rosenberg. ,,Het zou een goed idee zijn om een schema op te stellen, met wat blondines erin."

Marilyn Monroe signeert handtekeningen. Een zeldzame kleurendia van haar bezoek aan Korea.

Ideale vrouw

De hartewens van Amerikaanse soldaten gold inmiddels als het ideale vrouwenfiguur. 'De Amerikaanse smaak, die (helaas) overheersend is vooral bij de jeugd, houdt van ,,vele ponden vlees, goed zichtbaar aangebracht". Als voorbeelden van het hoogste vrouwelijke ideaal golden inmiddels de actrices Betty Grable, Jane Russell en Marilyn Monroe, en niet langer de Parijse smaak van overslanke figuurtjes.

'Laten we eerlijk wezen: om hun volle boezem. Alsof dat het enige is dat de Vrouw maakt! Het is helaas ook voor de meeste vrouwen hier een soort ideaal geworden niet meer te zijn dan een levende reclame van een bustehouderfabrikant.'

Een filmcriticus van de Telegraaf ('en verhitte bioscoopganger') zag Marilyn eind 1953 op een CinemaScope-scherm van 12,5 meter. 'Wat zo'n scherm doet voor de curven is verbijsterend.' Na afloop was er een persconferentie met de nodige wetenswaardigheden. Maar de beelden lieten hem niet meer los. 'Voor mij betekent CinemaScope voortaan Marilyn Monroe met een spanwijdte van 12,5 meter.'
Hoewel hij de film niet met name noemt, moet dit Gentlemen prefer blondes zijn geweest waarin ook de 'curven' van Jane Russell vielen te bewonderen.



,,Marilyn Monroe houdt ook van U, meneer! Marilyn zegt: ,Ik houd van mannen!’ 

Marilyn Monroe verdient haar kostelijke kost met acteren en een heleboel journalisten in New York verdienen hun dagelijkse boterham met het interviewen van personen zoals Marilyn. U krijgt dan zinsneden van het onderstaande soort, waarvan wij niet zullen beweren, dat ze belangrijk zijn. Het is alleen maar leuk te bedenken, dat zulke verhalen gemaakt moeten worden omdat in de VS dergelijke onderwerpen kennelijk de moeite waard zijn om ze en masse te publiceren. 
Het komt er op neer, dat Aline Mosby, U.P.-man, Marilyn in New York een momentje sprak toen zij (gekleed in een erg dure bontjas) uit het vliegtuig van Los Angeles stapte. ,,Heeft u trouwplannen?” vroeg Mosby. ,,Ik heb geen trouwplannen”, zei Marilyn (met een hese, fluisterende stem). Mosby constateert evenwel terzijde, dat ze staat jokken want iedereen van de kliek babbelt immers al lang over haar voorkeur voor Arthur Miller, auteur van het beroemde stuk ,,De dood van een handelsreiziger”) die waarschijnlijk volgende week van zijn vrouw in Reno zal scheiden. 
Mosby durft het zelfs aan Marilyn iets te vragen over het feit, dat zij (vorige week vrijdag) 30 jaar geworden is. ,,Ik ben blij dertig te zijn”, zei de blonde ,,sexbom” en zij voegde er aan toe: ,,Weet je, ze zeggen dat 30 de leeftijd is, waarop een vrouw pas begint te leven” aldus Mosby’s verhaal, dat vervolgt met: ,,Voorlopig zal zij echter op doktersadvies zes weken rust moeten nemen, waarna zij naar Londen zal reizen om als tegenspeelster van Sir Laurence Olivier te fungeren in ’n filmversie van een stuk van Terence Rattigan. 
Over Miller gaf Marilyn ten beste: ,,Ik houd niet van intellectuele mensen om hun intellectuele kwaliteiten, maar ik houd van hen om henzelf wat zij dan ook mogen zijn. Miller is een intellectueel en nog wat anders”. Tot zover Mosby voornoemd. Hij verklaart niet wat dat andere van Miller is. Wel meldt hij: ,,Even later verklaarde zij op de vraag of zij van intellectuele mannen hield: ,,Ik houd van mannen”. Zie, dat is zo’n explosie van een sexbom, waar moeder-thuis even van zit te kijken. Het geheel was een mooi interview van Mosby.

Gerelateerde blogs:
Bij de dood van een filmster (een kleine ode uit eigen archief): Jane Russell
Bij de dood van een filmster: Elizabeth Taylor en Henry Wijnberg


Bronnen:
De vrije pers 11-11-1952
De nieuwsgier 02-10-1953
De Telegraaf 23-12-1953
Leeuwarder courant 06-06-1956

Geen opmerkingen: