Zoeken in deze blog

Translate

zaterdag 24 augustus 2013

Miss Zandvoort 1950

In het kader van de 'Stuk van het jaar' verkiezing heeft het Noordhollands archief een opvallende keuze gemaakt door in één geval de opgave vrij letterlijk te nemen.

Exploitatiemaatschappij ,,Noordzee" N.V.


In de loop van 1950 werd in Zandvoort een exploitatiemaatschappij opgericht die volgens de krant plotseling uit de lucht was komen vallen. Doelstelling was in elk zomerseizoen exclusieve en attractieve evenementen op allerlei gebied te organiseren.
Als eerste gebeurtenis werd een schoonheidswedstrijd aangekondigd voor zondag 30 juli op het gereserveerde strand van Bad Zuid. Enkele weken later op 13 augustus stond een zeepkistenrace op het circuit op het programma.

Missverkiezing


De missverkiezing werd aangekondigd als een feest van ,,gratie, schoonheid en charme" met het publiek als jury. Een aankondiging verscheen tevens in De Telegraaf maar ditmaal zonder de aanhalingstekens.
Deelneemsters konden zich opgeven bij Bad-Zuid en voorverkoop-adressen. Toegangsprijzen waren 50 cent voor volwassenen en 25 cent voor kinderen. Fraaie prijzen werden in het vooruitzicht gesteld.

Goede zeden


Het evenement bood hoe dan ook prachtige propaganda voor Zandvoort of toch niet? In hoeverre was het evenement in strijd met de goede zeden? 'We moeten zulke schoonheidswedstrijden zien als een luchtig, als vanzelf uit het badplaats-leven voortkomend verschijnsel', aldus een commentaar in de lokale krant.

Op ons strand is het dagelijks schoonheidswedstrijd, op ons strand zien we blote ruggen, benen, kuiten, schouders en nog véél meer bloots zo af en toe bij tientallen, ja bij honderdentallen'

Geconcludeerd moest dan ook worden 'dat wat een badplaats betreft de dingen nu eenmaal anders liggen '[dan] in de steden.

Plankier


Op het strand was een enorm lange plankier gebouwd waar de deelneemsters zich al lopend aan het publiek konden voorstellen.

Bron: Nationaal Archief, Collectie Anefo; Harry Pot.
Dit valt nog iets beter te zien op een overzichtsfoto van een jaar later.

Bron: Nationaal Archief, Collectie Anefo; Harry Pot

Finalisten


Op de foto voor Stuk van het Jaar zien we de drie finalisten in beeld. In totaal waren er 23 deelneemsters die de keuze flink bemoeilijkten. Als eerste eindigde mej. Tiny Cevat (vooraan), als tweede mej. Mimi Kok (midden) en als derde mej. Thea Aalsvel (achter).

Bron: Nationaal Archief, Collectie Anefo; Harry Pot


De nummer 3 springt eigenlijk nog het meest in het oog; die is enigszins een vreemde eend in de bijt. Een klassieke schoonheid valt zij dan ook niet te noemen, eerder een plus size model. Bovendien heeft zij duidelijke pigmentvlekken op haar linkerarm. Ik vermoed daarom dat zij de zogeheten 'sympathy vote' heeft gekregen ter aanmoediging van haar optreden.
Verder is opvallend dat alledrie de finalisten uit Amsterdam komen. Zandvoort was in wezen al enkele decennia een geografische extensie van Amsterdam geworden, maar Zandvoorters zagen dit al langer met lede ogen aan onder het moto dat men zomers teveel een stad was - met alle problemen van dien.

Ouders?


Als we de geselecteerde foto goed bestuderen vallen nog enkele andere zaken op. Een echtpaar in het publiek rechts van de winnares trekt onmiddellijk de aandacht. Zijn ogen zijn duidelijk met gepaste trots gericht op Tiny, terwijl haar blik wat misprijzend rust op de achterste kandidate. Zouden dit soms de ouders van Tiny kunnen zijn? Ook de haardracht van de twee vrouwen toont een opvallende gelijkenis.


Bikini


Ondanks de aanvankelijk geuite zorgen over de openbare zeden zijn de meeste bezoekers, op een enkele jongeman met ontbloot bovenlijf en zwembroek na, netjes zondags gekleed. Dat geldt echter niet voor het meisje rechtsvoor in bikini, dat bovendien rechtstreeks de camera inkijkt. Zou zij een van de oorspronkelijke 23 deelneemsters zijn geweest of is zij daarvoor nog iets te jong?Het meisje rechts van haar draagt haar arm in een mitella en priegelt wat met een zonnebril in haar hand. Even verderop, achter Mimi's benen, probeert een moeder notabene haar baby op het plankier te zetten - wellicht als eerste stappen richting sterrendom.
Een uitsnede van de foto met een stralende Tiny verscheen tevens in De Telegraaf. Een andere foto, waar zij geflankeerd wordt door een politieagent te paard, verscheen daarnaast onder de kop 'Zij was de mooiste' in het Algemeen Indisch Dagblad.

Bron: Nationaal Archief, Collectie Anefo; Harry Pot.

Tineke Cevat


De winnares was achttien lentes jong, een lieftallig meisje en behaalde maar liefst 600 stemmen meer dan haar concurrente en stadsgenote.

Een donkerbruin hoofdje, wat verlegen maar toch guitig kijkend, paradeert zij hier in een strandcostuum van lichtblauwe taftzijde, met daar over heen een geel vestje met gouden spikkeltjes (2 maanden geleden uit Parijs meegebracht) en het ere-lint voor de duizenden bewonderaars, die haar ovatie op ovatie brachten.
Tineke (zo noemt zij zich nog) was met haar ouders, die voor een maand een huisje hadden gehuurd in Zandvoort om zich daar aan het strand te vermaken. Een sportief meisje: zij houdt van de zee, van zwemmen en - in de winter - is zij bijna iedere vrije speelmiddag op het hockeyveld te vinden.

Succes


Het evenement werd een groot succes. Tussen de 1500 en 2000 bezoekers namen actief deel aan de miss-verkiezing, de vele kijkers op de Boulevard niet meegerekend. 'Niet het minst werd gewaardeerd, dat men, door het invullen van een stembiljet, zelf medewerkte'. Pete Felleman vulde de show verder aan met een praatje en een plaatje (Felleman was de eerste diskjockey van Nederland).

Mimi Kok


De wraak van de als tweede geëindigde mej. Kok was desondanks zoet. Het volgende jaar won zij op haar beurt met overmacht van stemmen de Miss Zandvoort verkiezing 1951. Ze was toen pas zeventien, had kortgeleden eindexamen HBS gedaan en kende slechts één ideaal: het toneel.

Mimi Kok als Miss Zandvoort 1951. Bron: Nationaal Archief, Collectie Anefo; Harry Pot.

Die droom werd werkelijkheid want Toon Hermans bood haar een engagement aan bij het Theater Plezier. Als prijs mocht zij een gratis reisje van 5 dagen maken naar Keulen, Brussel of Zürich. Als toneel-en stemactrice zou zij verder carrière maken.


Bronnen
Zandvoorts nieuwsblad 29-07-1950; 05-08-1950.
De Telegraaf 24-07-1950; 31-07-1950; 16-07-1951


Geen opmerkingen: