Zoeken in deze blog

Translate

zaterdag 13 november 2010

Doodssprong (1) : 1912

Op 4 februari 1912 sprong er iemand in een speciaal geprepareerd pak vanaf de Eiffeltoren naar beneden. Wat volgde lijkt zo maar een bizar filmpje die in de hedendaagse wereld van het Amerikaanse Jack Ass of de homevideo's van allerlei huiselijke mislukkingen in Dommer, dommer, domst zeker niet zou misstaan.

Summary
On 4th of February 1912 the Austrian tailor and inventor Franz Reichelt jumped from the first deck of the Eiffel Tower and fell in five seconds to his premature death, in an effort to help develop the parachute. In doing so, he also became one of the earliest base-jumpers.

DEATH JUMP - EIFFEL TOWER



Maar wie of wat zien wij hier eigenlijk?

Franz Reichelt


Franz Reichelt was een Oostenrijkse kleermaker en tevens uitvinder, in dit geval van een soort jas met vleugels; een soort vogelman dus, zoals voor het eerst uitgevonden door Leonardo da Vinci. Reichelt's sprong vanaf het eerste dek van de Eiffeltoren vanaf zestig meter hoogte werd hem tegelijk ook fataal.
Zijn gefilmde, dodelijke sprong van vijf seconden is eigenlijk zijn enige 'claim to fame' - zo kan het soms ook gaan in de geschiedenis. De Engelse Wikipedia entry geeft een vrij uitgebreide beschrijving over zijn persoonlijke achtergrond en dat van de sprong.

Parachute


De werkelijke reden voor zijn bizarre sprong was het ontwerpen van een mechanisme om veilig uit vliegtuigen te kunnen ontsnappen c.q. springen: de parachute. De uitvinding van de gemechaniseerde vlucht was snel in ontwikkeling gekomen sinds eind 19e, begin 20e eeuw.
Vliegeniers uit de Eerste Wereldoorlog verkozen desondanks nog een pistoolschot wanneer hun machine eenmaal ter aarde neerstortte. De gedachte aan vast te komen zitten in een verwrongen wrak en de daaropvolgende vrijwel zekere brand, was hun ergste nachtmerrie.
Reichelt heeft daarmee in elk geval de 'list of unusual deaths' gehaald, mijns inziens een interessante categorie om t.z.t. verder te exploreren.

Torenspringers


Intrigerend is verder vooral de laatste zin op Wikipedia: 'hij was de laatste in een reeks van zogenaamde torenspringers.', een term waar ik nog nooit eerder van heb gehoord en al bijna even intrigerend is als die van wereldwandelaar. Wordt daarom binnenkort vervolgd.


Gerelateerde blogs:
Doodssprong 2: springers of duikers te Rotterdam?
Doodssprong 3: de Willemsbrugspringer ontmaskerd


Nawoord (17-12-2010)
Ik heb enige tijd terug begrepen van mensen die naar de serie In Europa hebben gekeken, dat het filmpje met Reichelt ook daar in te zien is geweest.

Nawoord (22-10-2012)
Enige lichte redactionele wijzigingen, hoofdzakelijk m.b.t. de indeling, doorgevoerd.

2 opmerkingen:

Albert zei

Een interessant detail uit het aangehaalde wikipedia-artikel: "More recently, the tower has been the scene of a number of illicit base jumps (a Norwegian man died in 2005 after losing his canopy while attempting a promotional jump for a clothing firm – the first parachuting death at the tower since Reichelt), as well as a sanctioned stunt jump for the 1985 James Bond film A View to a Kill"

Historicus zei

Ja, hoge gebouwen hebben een geheel eigen aantrekkingskracht: de sensatie (in positieve zin) hoe het zou zijn om naar beneden te springen. Helaas heeft dit over het algemeen een louter negatief effect, aangezien de mens nu eenmaal niet kan vliegen. Mijn oma woonde achthoog en ik vond het altijd behoorlijk eng om over de galerij te lopen in de eerste plaats wegens hoogtevrees, maar vooral ook omdat ik die aanzuigende werking van diepte voelde. Als (beetje) Bond-filmkenner ben ik bekend met die scene.