Zoeken in deze blog

Translate

woensdag 2 maart 2011

Strijd om de tijd (2): zomertijd versus wintertijd


Het duurt nog bijna een maand voordat we de klok weer één uur vooruit zetten, hoewel de dagen momenteel snel lengen(van mij mag het wel wat minder). Maar in Engeland is het oude spook alweer komen opdagen: wat te doen met die rare zomertijd?

Summary
The subject of 'Daylight Saving Time' has again come under the spotlight since 2010 thanks to the 'Lighter later' campaign in Great Britain. New studies have been commissioned on both sides of the argument, with tourism and environmental issues being put forward as beneficial arguments.



'Double summertime'

Er zijn namelijk plannen om zogeheten 'double summertime' in te voeren. Vanwege de standaardtijd of Greenwich Mean Time loopt Engeland in principe altijd een uur achter bij continentaal Europa (op Portugal na). Invoering van 'double summertime' zou voor Groot-Brittannië in de winter een uur erbij betekenen ten opzichte van de huidige situatie en gedurende de zomer zelfs twee uur. In plaats van een gelijkschakeling met de rest van Europa, zou men in het laatste geval meteen weer uit de pas gaan lopen (typisch Brits, zou je kunnen redeneren).


Langstlopende parlementaire debat

De nieuwe premier David Cameron had vorige zomer aangekondigd ('Let the sun win the day') dergelijke plannen te overwegen. De premier begaf zich daarmee in een parlementair debat dat al ruim een eeuw oud is en nog altijd niet definitief is beslecht!

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/politics/7941189/Give-me-sunshine-David-Cameron-considers-double-summertime.html

'Lighter later': toerisme

Het menselijk ingrijpen in het natuurlijk tijdsverloop dateert van eind 19e eeuw. Ging het toen bij het idee van zomertijd om algehele modernisering van de maatschappij, nu gaat het vooral om marketing. De belangrijkste opgegeven reden is ditmaal namelijk bevordering van het toerisme: het plan past dan ook in het kader van een heuse toerismestrategie die binnenkort zal worden onthuld. Berekend is dat de toerismeindustrie in G-B maar liefst 3,5 miljard pond jaarlijks zou staan te profiteren.
Om dezelfde reden zou men tevens de verplicht vrije dagen willen herschikken: de zogeheten May Day Bank Holiday willen opheffen ten gunste van een nieuwe vrije dag in oktober; Trafalgar Day. Als groot liefhebber van admiraal Horatio Nelson, die in 1805 zijn leven liet bij Trafalgar, ben ik daar natuurlijk helemaal voor. Pogingen om de geschiedenis om het niet te vermarketen moeten daarentegen altijd kritisch worden bekeken (zie ook mijn eerdere blog over museale identiteit).

Voor-en nadelen

Engeland heeft al eens eerder een dergelijk experiment gekend: van 1968 tot 1971. Dit heette toen British Standard Time maar werd teruggedraaid na parlementaire protesten namens Schotse en noord-Engelse afgevaardigden, waar het 's ochtends wel erg lang donker bleef.
Meer in het algemeen geldt als voordeel een gunstiger tijdsbesteding in de vrije avonduren, met nog volop daglicht voor allerlei activiteiten. Hier staan langere, donkere ochtenden tegenover met een mogelijk nadelig effect voor de veiligheid van speciaal schoolgaande kinderen. De voor-en nadelen op een rijtje.
Hoewel niet nieuw als argument, speelt ook het milieu (energiebesparing en minder Co2 uitstoot) ditmaal een grotere rol dan voorheen, volgens de website van de pro-lobby. En ook verkeersorganisaties zijn nu voor wegens minder verkeersdoden.

Schotland eeuwige dwarsligger

Daarmee lijken de maatschappelijke krachten voor verandering ditmaal duidelijk in de meerderheid. Waar voorheen vroeger in de eerste plaats het gevoel werd aangesproken, zijn er nu meer harde cijfers voorhanden. Tegelijk heeft de premier aangekondigd niet tegen de wil van de deelparlementen in te zullen gaan. En Schotland heeft al bij voorbaat zijn oppositie aangekondigd, waarmee het plan zo goed als doodgeboren lijkt. Of komen er wellicht toch twee tijdszones in G-B?
Lees ook het rapport van de Policy Studies Institute over de gevolgen voor Schotland.


Gerelateerde blogs:
Strijd om de tijd: zomertijd versus wintertijd
Strijd om de tijd (3): wintertijd versus zomertijd


Nawoord d.d. 26-10-2012
Gewijzigde versie (slotwoord verwijderd)


Geen opmerkingen: