Zoeken in deze blog

Translate

dinsdag 16 maart 2010

Ayaan en de historicus


Ayaan Hirsi Ali is even in het land ter promotie van een boek. Haar nieuwe beau zag ik helaas niet rondom haar heen dartelen. De relatie met Niall Ferguson is sinds de 'ontdekking' in februari van dit jaar groot nieuws in de Angelsaksische wereld. Ferguson is onder meer succesvol auteur/historicus en professor te Harvard, maar ook getrouwd. Fergusons' boeken liggen ook bij mij op het spreekwoordelijke nachtkastje (tip: sommige oude titels zijn nog te koop bij De Slegte). Die van Ayaan overigens beslist niet.
Lees het bericht van 07 februari 2010: http://www.telegraaf.nl/binnenland/5976409/__Ayaan_Hirsi_Ali_verliefd__.html
In de Britse pers werd druk gespeculeerd of Ayaan de reden voor de echtbreuk was, maar dit bericht moest later worden gerectificeerd. Ferguson's huwelijk met zijn vrouw, een succesvol redacteur en toekomstig Lagerhuislid voor de Tories, duurde 13 jaar. Het echtpaar heeft drie kinderen.

Ferguson, die vooral gespecialiseerd is in financieel-economische onderwerpen, verdient goed geld met lezingen, consultancywerk en boekcontracten. Zijn boeken worden tevens vaak tot televisieserie verwerkt. Hij wordt gezien als een revisionist, d.w.z. verdediger van onder meer het kolonialisme. Tevens is hij de voorman van de stroming der counter-factual history, oftewel de What if vraag. Hoe zou de geschiedenis anders zijn gegaan onder gewijzigde omstandigheden bv. het in leven blijven van Hitler?
Zijn idee van de 20e eeuw als een nieuwe honderdjarige oorlog acht ik redelijk briljant. Momenteel zou hij bezig zijn met een biografie van Henry Kissinger, de vermoedelijk beroemdste diplomaat van de 20e eeuw. Die biografie kan mijns inziens overigens niet zonder enige geluidsopnamen, want hoe anders het zeer markante (en monotone) accent van Kissinger te vatten?
Voor de liefhebber daarom tot slot nog een fragment uit de zogenaamde Nixon-tapes, de vele honderden uren van interne opnamen uit het Witte Huis (let ook op de opvallend vaak vloekende president Nixon "god damn")
http://www.youtube.com/watch?v=Ri3He6n1Dv4

Geen opmerkingen: