Zoeken in deze blog

Translate

woensdag 17 maart 2010

Beeldtaal 2: de symboliek van oorlog


Ik kwam hierop omdat ik gisteravond keek naar de serie Apocalyps. De Tweede Wereldoorlog. Een werkelijk adembenemende serie, gevuld met grotendeels nieuw beeldmateriaal. De oorlog wordt op alle fronten gevolgd, maar vooral ook dicht bij de mensen gebracht. De beslissing om de zwart-witte archiefbeelden in te kleuren mag overigens opmerkelijk heten - een hint van geschiedvervalsing alvast, iets dat met beeld en geluid toch veel makkelijker valt te bewerkstelligen dan met papier.

Treffend was dit keer vooral om te zien hoe de Duitsers bij de inname van Frankrijk in 1940 dachten in termen van ontering. Het verlies in WOI en met name de wond van Versailles (vredesbesprekingen) zat echt zeer diep. Er werden in 1940 dan ook speciale diensten gehouden rond de grote herdenkingsmonumenten uit WOI, zoals bij Verdun, die werden gedrapeerd met grote hakenkruizen terwijl er voor de inname nauwelijks was gevochten.
Met name de regie rond de overgave te Compi├Ęgne, in de wagon die omgekeerd te Versailles gebruikt was, is bizar. Speciale cameraopstellingen, geluidsopnames: aan alles was gedacht in termen van propaganda. De wagon zou vervolgens naar Berlijn worden overgebracht en is aan het eind van WOII opgeblazen. De Fransen werd ook nog eens fikse herstelbetalingen opgelegd omdat zij zogenaamd begonnen waren. De Duitsers hadden aldus in hun ogen de schande van de geschiedenis uitgewist.

Zie de overgave: http://www.youtube.com/watch?v=GB8KaRBSZxA

Onwillekeurig deed een en ander mij denken aan het turfschip van Breda. De Staatse verovering van deze stad in 1590 met behulp van het turfschip leidde, behalve tot fikse bonussen voor de (militaire) deelnemers, oa. ook tot het opkopen van het scheepje door de staat. Dat werd vervolgens jarenlang onder een afdakje tentoongesteld op het Kasteelplein. Na de Spaanse belegering in 1624-25 van de stad, werd bij de uiteindelijke inname het scheepje verbrand. Evenzeer werden de muren van de Grote Kerk door de troepen volgekalkt. Deze leuzen werden vervolgens bij de Staatse inname in 1637 op hun beurt juist gedeeltelijk bewaard in opdracht van Frederik Hendrik als teken van zijn grootmoedigheid.

Hoe dan ook: volgende week dinsdagavond beslist kijken naar deel 3 op Canvas! Hoewel de uitkomst van WO II er niet speciaal anders door wordt, verandert onze perceptie ervan nog vrijwel dagelijks. Zie verder ook: http://www.ngc.tv/Programmes/wwii-apocalypse

Geen opmerkingen: