Zoeken in deze blog

Translate

woensdag 24 maart 2010

Edward the Caresser


Hij was slechts kort koning van Engeland, aan het begin van de 20e eeuw: Edward VII (1901-1910). Edward of Bertie, zoals hij ook wel bekend stond, was de oudste zoon van koningin Victoria.

Rebels


Geboren in 1841 werd hij onderworpen aan een rigoureus opvoedingsregime. Afgesloten van de buitenwereld, kon een tegenreactie welhaast niet uitblijven. Edward werd steeds meer de spreekwoordelijke prins losbol. Zorgen over hem zouden prins Albert min of meer fataal worden, iets dat de jongen zijn leven lang werd nagedragen door zijn moeder.

Prins Charles-syndroom


Naarmate zijn leven vorderde leed hij aan wat tegenwoordig ook wel het prins Charles-syndroom zou kunnen worden genoemd: het schijnbaar eeuwig in leven blijven van de heersende monarch. Edward leed ondertussen een leven van ijdelheid: feesten en maitresses (vandaar ook zijn bijnaam) waren zijn doel geworden.

Red dispatch box


Hij probeerde zich tevens te mengen op het politieke terrein van Buitenlandse Zaken dat hem bijzonder interesseerde. Hij kreeg echter niet de sleutel tot de zogeheten 'red dispatch boxes', de beroemde rode koffers (een beetje vergelijkbaar met onze ministeriƫle loodgieterstassen, maar dan iets sjieker) van Britse ministers. Gevoelige documenten durfde men namelijk niet aan hem te geven.



Budget Day


Ook vandaag zal zo'n koffertje weer even in het middelpunt van de belangstelling staan bij de presentatie van de laatste Engelse staatsbegroting voor de verkiezingen in mei of juni a.s.; minister Zalm had het idee voor 'zijn' koffertje (met cd-rom) enige jaren geleden op Prinsjesdag duidelijk niet van een vreemde! Zie hoe de dispatch boxes worden gemaakt: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/8580916.stm

Schandalen


Edward werd wegens zijn chantabel gedrag nooit ingewijd in de politieke geheimen. En dat was wellicht maar goed ook, want wat hij wel te zien kreeg deelde hij graag mee aan deze en gene. In 1870 raakte de prins van Wales betrokken bij een enorm schandaal, die het koningshuis bijna de kop kostte: hij werd genoemd in een echtscheidingszaak (het absolute morele dieptepunt van die tijd) en moest getuigen. Het daaropvolgende decennium zou dan ook het hoogtij vormen van het republikanisme in Engeland.

Dood Victoria


Maar in 1901 gebeurde dan toch het onvermijdelijke: Victoria overleed. Vanaf het begin bemoeide Edward zich overal mee: dienaren troffen hem 's ochtends aan omgeven door bergen papier op zijn bed; delegeren was niets voor hem nu het moment gekomen was. Vanwege een ernstige ziekte (blindedarm), moest de kroning overigens worden uitgesteld: bijna was Edward alsnog geen koning geworden.

Persoonlijke stijl


Alom hield men de harten vast voor wat komen ging. Edwards' persoonlijke stijl, de lintjes-knip variant van het koningschap, werd daarentegen als een verademing gezien na de sobere en ingetogen stijl van Victoria, die zich had opgesloten in haar paleizen. De koning bleek, vanwege zijn voorliefde voor het mondaine (nacht)leven in Parijs, indirect verantwoordelijk voor de Entente Cordiale: de politieke toenadering tussen deze twee gezworen vijanden. En door zijn persoonlijke connecties met de Duitse keizer voorzag hij eerder dan menig politicus de noodzaak tot herbewapening van de Britse vloot.



Nawoord d.d. 17-09-2013
Kleine wijzigingen in de opmaak gepleegd en aantal labels toegevoegd.

1 opmerking:

Albert zei

Haha, wat een eufemisme: "hij werd genoemd in een echtscheidingszaak"... Hij werd door een vriend betrapt met de vrouw van die vriend. Deze vriend was vanwege het slechte weer eerder teruggekomen van een jachttripje naar Noorwegen. Vriend boos, einde vriendschap, einde huwelijk, bijna einde monarchie.